dinsdag 8 november 2011

Aan de lijn

Vanochtend vertrok W al vroeg met Art naar het AMC. Bloed laten prikken (wéér uit zijn arm, ging drie keer mis).
Ik bleef bij B, we zouden samen naar de informatieochtend van zijn nieuwe school gaan. Rond 12.30 uur vertrok ik ook naar Amsterdam. Het was nog steeds niet bekend of Art genoeg stamcellen in zijn bloed had om de lieslijn te plaatsen. Wel was duidelijk dat Art een heel laag Hb en dus een bloedtransfusie nodig had.
Een half uur later arriveerde ik in het ziekenhuis. Er werd ons verteld: het gaat door. Eerst trombo's (bloedplaatjes) laten inlopen, dan de start van de bloedtransfusie en naar de ic voor het plaatsen van de lieslijn.
Rond 14.30 uur waren we op de ic. Art was heel verdrietig, hij herkende vast (onbewust) de afdeling. Elke keer dat we naar de ic gaan ligt hij toevallig genoeg op dezelfde plek en zorgt dezelfde verpleegkundige als eerste voor hem. Hij gaf Art snel een slaapmiddel.
De ingreep verliep voorspoedig en vijf kwartier later was hij alweer wakker.
Nu is hij weer op zijn vertrouwde box op F8N (ook hier hebben we vaker gelegen). Hij is moe maar vrolijk.
Morgenochtend om 5.00 uur wordt er nog eens bloed afgenomen om waarden te bepalen. Rond 9.00 uur arriveert de oogstmachine met een eigen verpleegkundige die de hele dag op de box zal zijn om de machine te bedienen en controles bij Art uit te voeren (gezellig, lekkere privacy).
Morgenavond 'tellen' de mensen van de bloedbank hoeveel stamcellen ze hebben geoogst. Als het genoeg is, stoppen ze en mag de lieslijn eruit. Anders gaan ze overmorgen verder, of de dagen erna, tot ze ruim voldoende stamcellen hebben.
Spannende dagen voor de boeg. We hadden er eigenlijk niet eens op gerekend dat Art vandaag al hier zou blijven, we hadden niets meegenomen. Dom misschien, maar Art doet alles altijd op zijn eigen tempo. We hadden verwacht dat het nog een aantal dagen zou duren voor zijn cellen er klaar voor waren. Dus W is nu naar huis om kleren te halen.
Maar we zijn ook opgelucht. Hopelijk verloopt de oogst ook voorspoedig en kunnen we aan een nieuwe fase in de behandeling beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten